Utcafórumot tartott Szolnokon Dobrev Klára – A választók nem érdeklik Orbánt

Utcafórumot tartott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa, európai parlamenti képviselő kedden délután a szolnoki Kossuth téren.

Beszédében Dobrev Klára élesen kritizálta a Fidesz elmúlt 12 évét: szerinte nincs olyan terület, amelyről elmondható lenne, hogy jobb állapotban van, mint 2010-ben volt. Egy tisztességes és szabad országban hatalmas óriásplakátok hirdetnék milyen fantasztikus sikerei voltak a kormánypártnak az elmúlt 12 évben. Miért nem látunk ilyet? Mert nincs mivel büszkélkedni. A Fidesz kormányzása alatt soha nem látott uniós pénzeső zúdult Magyarországra, de ennek hol van az eredménye? Elégedettebbek a nyugdíjasok? Jobban élnek a pedagógusok? Jobban működik az egészségügy? Erősebb a forint? Kisebb az infláció? – tette fel a kérdést. A létező összes rangsorban lecsúszóban vagyunk. Nincs kormányzás, csupán a hatalom megtartására irányuló törekvések és a machináció. Az állampolgárok nem érdekesek Orbánnak. Ne hasonlítsuk magunkat Ausztriához, Hollandiához, Dániához. Már Szlovákia is lehagyott minket, és ott tartunk, hogy Békésből nyaranta Romániába járnak át a magyar vendégmunkások dolgozni, mert ott magasabb bért kapnak. Sőt, egy kezdő pedagógus bére is magasabb ott, mint Magyarországon – hangsúlyozta a politikus. Vissza kell adni a kormányzás becsületét és itt az ideje megmutatni a világnak, hogy Orbán nem egyenlő Magyarországgal.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban elmondta Dobrev, hogy a magyar emberek békéjét és biztonságát az erős EU és NATO biztosítja, és az hogy erős szövetségesei legyünk ezeknek a szervezeteknek. A választók népszavazással döntöttek arról, hogy ezeknek a tagja akar lenni. Ezzel szemben, most, amikor az ellenzéki képviselők beterjesztették a parlament elé, hogy csak népszavazással lehessen kilépni az EU-ból és NATO-ból, a fideszesek ezt leszavazták. Nem tudom, hogy mire készül a kormány, de ne adjunk nekik lehetőséget, hogy megmutassák. Ezután emlékeztette az összegyűlteket, hogy a 12 év alatt egyetlen olyan lépése sem volt a kormánynak, ami hazánk energiafüggőségét csökkentette volna, ellenben nagyon sok olyan volt, ami növelte. A gázfogyasztásunk jelentős része fűtésre megy el. Az összes panel és társasházat fel lehetett volna újítani uniós forrásból, ezzel csökkenteni a rezsit és függetlenedni orosz gáztól. Ehhez képest Orbán Viktor 2010-ben leállította a panelprogramot. Megújuló energiaforrásokkal lehetne csökkenteni a függőséget, de hány szélerőművet épített a Fidesz az elmúlt időszakban? Nullát – mutatott rá a tényekre Dobrev, rövid fejszámolást követően.

Amikor a demokrácia gúnyája túl szoros, akkor megszüntetik független sajtót, elfoglalják a közszolgálati tévét, üldözik a civil szervezeteket és nekimennek a szakszervezeteknek. Rájönnek, hogy a biztonságérzethez kellenek oligarchák, felbukkannak hatalmas vagyonok, kastélyok, jachtok, magánrepülőgépek. Mivel az emberek pénzét veszik el, ez lopott pénz, ezért bekebelezi az ügyészségeket és a bíróságokat, ezzel védi magát és köreit. Ez Putyin. Önök kire gondoltak? – tette fel a talányos kérdést Dobrev Klára. A illiberalizmusból diktatúrába vezető út egyirányú, egy zsákutca, aminek a végén összeomlás van. Nincs diktátor erőszak nélkül, de április 3-án megállítjuk ezt a folyamatot. Ne hagyjuk a kis Putyinunknak, hogy ugyanazt az utat járja be, mint az orosz nagy Putyin.

A DK-s politikus rámutatott, hogy a Fidesz elkezdett aggódni, mivel az ellenzéki összefogásnak köszönhetően felbomlott a centrális erőtér. Ebben az országban sokkal többen akarnak kormányváltást, mint akiket megtévesztett a politika. Végezetül arra kérte az összegyűlteket, hogy mint a szemük fényére úgy vigyázzanak az összefogásra. A Fidesszel ellentétben megtanultunk leülni egy asztalhoz, vitatkozni, kompromisszumot kötni, és ez nem csak a választások miatt fontos, hanem azért is, mert április 3. után így fogunk kormányozni.

A fórum végén kötetlen beszélgetésre hívta a jelenlévőket Dobrev Klára.

Czapkó Dorottya

Legfrissebb hírek

central-0791016818-e1714968583455-1024x577

Zivatarokra figyelmeztetnek négy vármegyében

kövess minket