Számos kérdésben döntöttek a szolnoki közgyűlésen

Megújulhat a Kacsa úti óvoda a Pletykafaluban, felújítják a BMX pályát a Széchenyi lakótelepen, és idén is támogatja az önkormányzat a nyári napközis tábor megrendezését a Tiszaligetben – mindezekről a város közgyűlésének májusi, csütörtöki ülésén született döntés.

Sürgősségi önálló indítványt fogadott el a közgyűlés. Az előterjesztés Szolnok közgyűlése csatlakozási szándékát tartalmazza az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló határozathoz. A város közgyűlése korábban foglalkozott már ezzel a kérdéssel, Szolnok is csatlakozott az Európai Bizottság elnökének írt levélhez, melyben a szankciók káros hatásaira hívták fel a brüsszeli döntéshozók figyelmét.

Az Aba-Novák Agóra Nonprofit Kft. feladatköre még 2020-ban bővült a „Szifon” ifjúsági közösségi tér működtetésével, Az ingatlan megnövekedett bérleti díját és üzemeltetési költségeit Szolnok önkormányzata a továbbiakban már nem tudja vállalni, így a közösségi tér átmenetileg nem működik, de keresik, hogy milyen új helyszínen nyithat újra.

Sokan használják a BMX pályát a Széchenyi lakótelepen. A Széchenyi Gimnázium mögött kialakított pálya folyamatos igénybevétele és a jelenlegi műszaki állapota miatt szükségessé vált az eszközök teljeskörű felújítása, melynek várható költsége – az előzetes kalkuláció alapján – mintegy 20 millió Ft. lesz.

Az önkormányzat kilenc millió forinttal támogatja a tiszaligeti nyári napközi működtetését ebben az esztendőben, így ismét sokszáz gyermek gontalan kikapcsolódását biztosítja a nyári szünetben.

Jó hír a pletykafalui kisgyermekes családoknak, hogy mintegy 363 millió forintos támogatásból indulhat a Kacsa úti óvoda fejlesztése, jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik. Az intézmény teljes felújítása történhet meg, közölte az info.szolnok.hu.

Az önkormányzat lehetőséget kapott, hogy partnerként – a Debreceni Egyetemmel együtt – részt vegyen a CHANCE (Esély) című nemzetközi projektben. A projekt fő célkitűzése a gyermekkori túlsúly és elhízás megelőzésével kapcsolatos tapasztalatok cseréje, a helyi innovációk elősegítése, és ezeknek keretében olyan tevékenységek azonosítása, amelyek aktívvá tehetik a gyermekeket, és egészséges döntésekre ösztönözhetik a családokat.

A testületi ülésen elhangzott tájékoztatás szerint a Volánbusz Zrt. – amely Szolnok közigazgatási területén a közgyűlés határozata alapján a helyi közösségi közlekedés ellátásának biztosítását végzi 2024. december 31-ig – peres úton érvényesíti a kintlévőségét, mintegy 1,8 milliárd forintot. Az önkormányzat részletfizetés lehetőségét kezdeményezve folytat  tárgyalásokat a céggel, a város ingatlanfedezetet ajánlott fel.