Nyolcszáz néptáncos három napig ropja Szolnokon

2023 májusában huszonhatodik alkalommal rendezik meg a Szolnoki Országos Néptáncfesztivált, amelynek célja a néptáncegyüttesek, az alkotók számára művészeti fórumot biztosítani, új alkotások létrejöttét ösztönözni, támogatni az egyéni művészi alkotás minél szélesebb kiteljesedését és teret adni a színpadi néptáncművészetet megújítani szándékozó kezdeményezéseknek.

Az első szolnoki néptáncfesztivált közel hatvan éve, 1964-ben rendezték meg. A kétévente megtartott országos verseny az amatőr néptánccsoportok egyik fő találkozási pontja, mely az elmúlt esztendőkben nemcsak az új koreográfiák bemutatásának és a személyes találkozásoknak, hanem az aktuális szakmai kérdések megvitatásának is fontos helyszínévé vált. Egy tízéves kényszerű szünet után, 2009-ben éledt újjá a fesztivál, ám 2021-ben a szervezést meghiúsította a koronavírus világjárvány.

A fesztivál 2023. évi versenyprogramján 15 együttes mutatkozik be. A versenyprogram zsűri elnöki feladatait az elmúlt években Mihályi Gábor Kossuth-díjas, Harangozó Gyula-díjas magyar táncművész, koreográfus, érdemes- és kiváló művész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja, Szolnok város díszpolgára vállalta, aki a fesztiválszervezési feladatokban is közreműködik.

2023-ban a zsűri elnöke: Juhász Zsolt, tagjai: Furik Rita, Kutszegi Csaba, Hégli Dusán, Eredics Gábor lesz. A három napon át zajló rendezvény az ország minden részéből mintegy 800 táncost vonz Szolnokra.

Fotó: illusztráció

Legfrissebb hírek

central-0791016818-e1714968583455-1024x577

Zivatarokra figyelmeztetnek négy vármegyében

kövess minket