Megújult az MME gólyafészek adatbázisa – indul a Gólyales akció!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Gólyales!  A 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis teljesen megújult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás sokkal könnyebbé válik. A nemrég lezárult Téli Madárleshez hasonlóan a Gólyales akció célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

Az MME 2005-ben indította el az első adatgyűjtésre szolgáló honlapját (golya.mme.hu), ami azóta a fehér gólyák fészkeit és költését megfigyelők legfontosabb hazai adatforrása lett. A 18. év az ember életében mérföldkő, egy on-line adatbázis életében inkább sok, hiszen ami 2005-ben egyedülállóan modern volt*, az mára kissé elavult, így megérett a teljes felújításra. A felújított adatbázis ugyan 2022 nyara óta üzemel, azonban az idei költési szezonban már egy felhasználóbarát mobiltelefonos applikációval a legtöbb ember számára könnyen elérhetővé válik az adatszolgáltatás.

Hasonlóan a Téli madárles akcióhoz, a Gólyales elérhető internet böngészővel és a Turdus mobiltelefonos applikáción keresztül is, így aki részt vett a Téli madárles akcióban, az ott használt bejelentkezési adatokkal tudja böngészni a közelében lévő gólyafészkek adatait, vagy új fészket/fészekadatot feltölteni.

A megújult adatbázisban természetesen a korábbi költési eredmények, a megfigyelési adatok és a fészkekről készült fotók is elérhetőek, ez azt jelenti, hogy több mint 10 ezer fészek alapadathoz kapcsolódó 118 ezer költési eredményt, 55 ezer megfigyelési adatot és 67 ezer fotót lehet böngészni, és remények szerint sok-sok ezer újabbal bővül majd a következő évek során.

Az adatbázisok használatát megkönnyítendő, a használatot bemutató videós segédlettel is készült az MME, amely mind az on-line internet böngészővel használható adatbázis, mind pedig a Turdusban elérhető felület használatát bemutatja lépésről-lépésre.

Bővebben: https://www.mme.hu/indul-golyales

Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott Gólyales az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának egy következő állomása, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A Gólyales mellett hamarosan elérhető lesz a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket is leltárba vevő felület, a Fecskeles. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket