Karácsony Gergely nyelvvizsgabotránya

Bombaként robbant a hír, hogy az ellenzéki miniszterelnök jelöltnek, Karácsony Gergelynek nincsen nyelvvizsgája. Mondhatnánk akár azt is, hogy az utóbbi hónapokban a politikai közbeszédet ez tematizálta a legjobban, azonban akkor megfeledkeznénk az újonnan felröppent Pegasus botrányról. Először egy kormánypárti médiumban röppent fel ez a hír, nem túlzás azt állítani, hogy politikai haszonszerzés céljából. 

Miniszterelnök nyelvvizsga nélkül? 

Fürjes Balázs államtitkár szerint a nyelvtudás meghatározza egy politikus nemzetközi mozgásterét. Ha csak ezt az állítást vennénk alapul, akkor azzal szembesülnénk, hogy ha Karácsony Gergely lenne az ország miniszterelnöke akkor igen hamar beszűkülne az ország politikai értelemben vett mozgástere. A dolgok azért ennél árnyaltabbak. Görög Ibolya protokollszakértő egy Azonnalinak adott interjújában elmeséli azt, hogy azok a politikusok is fogadnak tolmácsot, akik egyébként tökéletesen beszélnek egy idegen nyelvet. 

Olyan politikusok is vannak, akik hiába beszélnek jól akár több idegen nyelvet is, mégsem használják azt egy- egy tárgyalás során. Vladimir Putin orosz elnök például kiválóan tud németül és angolul is, de mégsem használja azt tárgyalásai során. Magyarországon nem lenne példa nélküli az, hogy egy miniszterelnöknek nem beszél idegen nyelvet, hiszen az ország ex-miniszterelnöke Horn Gyula is csak magyarul tudott és tolmács segítségére szorult. Nagy József szerint Horn Gyula tárgyalásokon kívül is izgalmas diskurzusokat folytatott más miniszterekkel, a tolmácsa segítségével. 

Ez valóban botrányos? 

Az, hogy egy miniszterelnök nem beszél idegen nyelvet a fentiek fényében nem tűnhet botrányosnak. A botrány részét a történetnek az adja, hogy nyelvvizsga nélkül nem lehetne diplomája, ez azonban akkor, amikor ő diplomázott nem volt még szükséges, viszont a későbbiekben ellátott tanársegédi munkájához már kellett volna. Az ügyet az Oktatási Hivatal vizsgálja, de ha kiderül, hogy valóban úgy tanított 4 évig Karácsony Gergely, hogy nem volt megfelelő papírja hozzá akkor a Corvinus Egyetemet vonhatják felelősségre. 

A botrányt egyébként ellenzéki politikusok is saját előnyükre próbálják fordítani, hiszen nem sokkal az eset után Dobrev Klára közzétett egy angol nyelvű interjút. Karácsony Gergely egyébként az ügyre úgy reagált. hogy elismeri azt, hogy valaki jobb nála valamiben, azonban a miniszterelnök beszélt angolja alighanem jobb az övénél és hozzáteszi azt is, hogy folyamatosan dolgozik az angolján. 

Bereczki Boldizsár

Legfrissebb hírek

Kétkerekűek fekete napjai

Kétkerekűek fekete napjai

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

Másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt a meteorológiai szolgálat több vármegyére

kövess minket

X