Francia katonák látogattak a szolnoki testvér alakulathoz

Egyhetes látogatásra és közös kiképzésre érkeztek Magyarországra a francia 1. Ejtőernyős Huszárezred (történelmi nevén: Bercsényi) katonái az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárhoz. A látogatással a két alakulat, illetve a jogelődök között korábban folytatott együttműködés éledt újjá, írta a honvédelem.hu.

A dandár jogelődje, a gróf Bercsényi László nevet viselő mélységi felderítő, majd különleges műveleti zászlóalj katonái már a ’90-es és a 2000-es évek elején is hajtottak végre közös kiképzéseket a francia testvéralakulattal itthon és Franciaországban, valamint többször találkoztak velük afganisztáni misszióik során is. A francia ezred megalakulásának 300. évfordulójára, a franciaországi Tarbes-ban megrendezett tavalyi ünnepségen ismét felmerült a közös kiképzés lehetősége, amire idén Magyarországon került sor.

Az ötnapos kiképzés során a vendégek megismerhették részleteiben a magyar testvéralakulat történelmét, az elmúlt évek kiemelkedő kiképzéseit és feladatrendszerét, az alakulatnál rendszeresített és alkalmazott valamennyi fegyverrendszert, valamint a jelentősebb technikai eszközöket. Kiemelt figyelmet kaptak a Magyar Honvédségnél rendszeresített ejtőernyő rendszerek, ugyanis a Mi-17-es helikopterből közösen végrehajtott ejtőernyős ugrás a kiképzés kiemelt része volt.

A program kötetlenebb részében a delegációt személyesen fogadta Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság igazgatója Szilvásváradon, ahol megtekintették a Honvéd Huszár Díszalegység kiképzését és megismerték az alegység felszereléseit, hagyományait. A francia ezred nagyon komoly hangsúlyt fektet a huszár hagyományok ápolására, és ezzel együtt a magyar huszár történelem megismerésére. Az alakulathoz kerülő katonák a legendás vörös ejtőernyős barettjükön is viselik a „la hongroise” nevű díszhímzést, valamint magyar nyelven is éneklik a Bercsényi indulót.

A látogatás részét a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum huszárságot bemutató tárlatvezetése is képezte. Ezt követően a küldöttség betekintést nyerhetett a Magyar Honvédség Sándor-palotánál díszelgő katonáinak felkészítésébe és mindennapjaiba is. Végül, de nem utolsósorban a delegáció részt vett a hagyományos „Bercsényi napon”, amit a dandár különleges műveleti katonái és családjaik részére szerveznek évről-évre, hogy megőrizzék és ápolják az alakulat hagyományait, valamint erősítsék a katonák és családjaik közti kötelékeket.

A búcsúceremónián a francia és magyar fél egyaránt kifejezte elégedettségét, és átadták egymásnak ajándékaikat. A látogatás és az elmúlt héten szervezett kiképzések tökéletesen alkalmasak voltak arra, hogy erősítsék a két ország katonái közötti együttműködést.

Fotó: honvédelem.hu

Legfrissebb hírek

Mészáros Lőrinc tűzhelygyártó cége lehet a tűzifarendelet egyik nagy nyertese

Mészáros Lőrinc tűzhelygyártó cége lehet a tűzifarendelet egyik nagy nyertese

Az agrárminisztérium szerint azért kezdik idén korábban a fakitermelést, hogy a tél elejére kiszáradhasson a tűzifa

Az agrárminisztérium szerint azért kezdik idén korábban a fakitermelést, hogy a tél elejére kiszáradhasson a tűzifa

kövess minket

X