Szolnok egy ellenzéki város – interjú Tóth Áronnal

Tóth Áron, az LMP városi szervezetének elnöke megtestesíti mindazt a fiatalos lendületet és tenni akarást, amit oly sokan hiányolnak a hazai politikai életből. Az LMP Ifjúsági Szervezetének elnökeként is tevékenykedő 27 éves politikus szerint Szolnok rossz kezekben van, és úgy tűnik, hogy senki nem akar a fiatalok fejével gondolkozni. 

Az egyetemen politológiát végzett, feltételezem azért, mert tudatosan készült erre a pályára.

Nem egészen. Csak másodikként jelöltem meg a Corvinuson a politológiát, az eredeti tervem a közgáz volt, de már nem bánom, hogy így alakult. Már az egyetemi évek alatt tudatosult bennem, hogy a politika teljesen más az elméletben és a tankönyvekben, mint a valóságban. A szaktársaimmal igazi fotelforradalmárok voltunk, mindenkinek markáns véleménye volt arról, hogy mit hogyan kéne csinálni és ezt rendre megvitattuk egymás között. Ilyenkor mindig elmondtam, hogy a szájalás önmagában nem elég, mire ők azt mondták, hogy ’hajrá, akkor mutasd meg!’ Ez volt a gyújtópont, amire csak rásegített a 2018-as választásokat megelőző közhangulat.

Miért éppen az LMP-re esett a választása?

Szerintem a korosztályomnak, azaz a húszas éveikben járó fiataloknak nagyon fontos a környezettudatosság. Mi már klímaszorongók vagyunk, tehát tisztában vagyunk azzal, hogy a bolygónk megóvásáért valamit tenni kell. A hazai politikai életben a Párbeszéd mellett az LMP képviseli legfajsúlyosabban ezt az ügyet és a zöld gondolatok mellett Szél Bernadett személye is meggyőző volt számomra. Miután beléptem a pártba, sokat ’terepmunkáztam’: szórólapoztam, kopogtattam és aláírásokat gyűjtöttem, tehát már bejártam a ranglétrát, amikor a párt felkínált nekem egy lehetőséget, hogy dolgozhatok a parlamenti frakció mellett. Ezt követően lettem a szolnoki szervezet elnöke.

Az LMP parlamenti frakciójában milyen munkát végez?

Koordinátorként segítem a párt munkáját, ott segítek, ahol tudok. Részt veszek a kampányokban, segítem a képviselők munkáját, illetve az alternatív költségvetések elkészítését is. Ez az LMP saját missziója, ahol megmutatjuk, hogyha mi lennénk kormányon, hogyan is nézne ki a költségvetés.

Ön szerint mely területeken szorul fejlesztésre a megyeszékhely?

Alapvetően Szolnokon koncepcióbeli problémát látok, csak lyukakat foltozunk, ahelyett hogy lenne egy hosszú távú terv egy átgondolt céllal, ahol világosan kirajzolódik mit is szeretnénk ebből a városból kihozni. Mindig futunk a fejlesztések után és jellemzően badarságokra vannak elköltve hatalmas összegek. Hogy lehet az, hogy egy megyeszékhelyen az ember nem talál egy tisztességes, jól fizető állást? Szolnokról, Zagyvarékasról, vagy Tószegről Jászberénybe és Jászárokszállásra járnak az emberek dolgozni. Ki lehet sétálni reggel a vasútállomásra és meg lehet nézni, hogy hány fiatal ingázik Szolnokról Budapestre nap, mint nap, hogy normális munkát végezhessen. Előbb-utóbb meg fogják ezt unni és valahol a fővároshoz közel letelepednek és családot alapítanak. Továbbá egy ekkora városban miért nincs szórakozási lehetőség? Nem tudok jó szívvel ajánlani kettőnél több szórakozóhelyet, vagy akár egy igényes termálfürdőt, egyszerűen nincs kínálat, miközben a szomszédos Tiszakécskén bármikor tartalmasan el lehet tölteni egy hosszúhétvégét. Ennek a városnak gyönyörű természeti adottságai vannak, és láthatóan mindenre van anyagi forrás. Azaz mindenre, amit a fideszesek kitalálnak. Egyértelműen nem megfelelő emberek vezetik ezt a várost, akadályozzák a fejlődést, nincs fantázia. Szóval a legnagyobb problémának a fiatalok elvándorlását látom, de a Panel-program újraindításáért is lobbizok egy ideje. Rengeteg rossz állapotú panel épület van a városban és ez nem csupán esztétikai kérdés, hiszen a szigetelés nem csak alacsonyabb fűtésszámlát, de környezettudatosabb szemléletet is jelent.

Sok politikus előszeretettel tűzi zászlajára a munkahelyteremtést, de kevesen adnak megoldókulcsot. Ön szerint mi a teendő?

A budapesti multinacionális cégek egyre inkább nyitottak arra, hogy vidéki városokban alakítsanak ki irodát, illetve központot. Ha Szolnok megfelelő környezetet teremtene egy ilyen multi számára, akkor annak a több száz fiatalnak nem kellene mindennap ingáznia, sőt a városon is sokat lendítene. Szolnok jelenlegi vezetői idősödő, nyugdíj előtt álló emberek, ők nem fogják tudni a mai fiatalok életének kihívásait megérteni, pedig támogatni kellene ezt a generációt, mivel önerőnkből már a szüleink élet színvonalát sem tudjuk megteremteni.

Hivatalosan is elkezdődött a 2022-es országgyűlési választás kampánya, Önnek hogyan fog telni a elkövetkező időszak?

Az összes ellenzéki párt, így az LMP is a közös képviselőjelölt, Sziráki Pál győzelmén dolgozik. Én a személyes találkozásban hiszek, szívesen beszélgetek a választókkal, aláírásgyűjtéseken vagy kopogtatás alkalmával számtalan ötletet és tippet kapok az emberektől. Van az ellenzéknek egy aktív keménymagja, akiket felrázott az előválasztás, viszont még mindig van egy olyan passzív réteg, akinek az életmódja, az időbeosztása nem teszi lehetővé ezt a jelenlétet; őket nekünk kell megkeresni és szavazásra buzdítani. Sok munka áll előttünk, de alapvetően azt tapasztalom, hogy Szolnok egy ellenzéki város, nem kérdés hogy április 3-án nyerni fogunk. 

Milyen hátrányai, illetve előnyei vannak annak, hogy Ön ilyen fiatalon állt ki a politikai harcmezőre? 

A szavazók bátorítanak, nagyon nyitottak a fiatalításra, azt mondják, hogy láttuk mire képesek ezek a tapasztalt öregek, ez nem ment semmire, most próbálják meg a fiatalok. A politikai színtéren egész más a helyzet. Akadnak néhányan, akik segítenek, átadják a tapasztalatukat, de nagyon sok ’öreg róka’ félti a pozícióját és érezhetően nem nézi jó szemmel az újító szándékot. Pedig ideje lenne elengedni azt a széket és átadni a helyet egy fiatalabb korosztálynak. 

Külső szemlélődő számára úgy tűnhet, hogy mindent egy lapra tett fel. Alig harmincévesen felkészült arra az eshetőségre, hogy nem jön be a politikai karrier?

Sajnos egy olyan országban élünk, ahol egy Facebook lájk, vagy egy komment az állásodba kerülhet, éppen ezért sokan nem mernek nyíltan véleményt nyilvánítani. Én is tisztában vagyok vele, hogy ha mostanában bármi miatt hátat fordítanék a politikának, nyomban indulhatnék külföldre, mert itthon nem kapnék munkát. Ám egyelőre szeretnék maradni és részt venni a változásban. Ha úgy tetszik, igen: feltettem mindent egy lapra. Valakinek muszáj!

Czapkó Dorottya

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket