„Számomra minden szolnoki ember fontos” – interjú Györfi Mihály alpolgármesterrel

A megyeszékhelyen jelenleg három alpolgármester segíti Szalay Ferenc polgármester munkáját, Fejér Andor, Györfi Mihály és Miskolczi László. Interjúsorozatunkban ezúttal Szolnok humán területért felelős alpolgármesterét, az MSZP helyi szervezetének elnökét, Györfi Mihályt mutatjuk be.

Alpolgármesterként milyen feladatok töltik ki a mindennapjait?

A legegyszerűbb válasz erre az, hogy az összes, emberekkel kapcsolatos feladat hozzám kerül. Ilyenek a civil kapcsolatok, a szociális és a lakásügyek, az integráció, az ifjúság, a romaügyek, az óvodák és bölcsődék. Számomra minden szolnoki ember fontos, szívemen viselem az itt élők sorsát, mindenki tudja, hogy hozzám bátran lehet fordulni, ezért egyedi esetekkel is megkeresnek. Ez egy soha véget nem érő munka, hiszen amint végzek egy feladattal, máris keresek újabbat. Most éppen az oktatási intézmények bejárása van soron. Azért tartom ezt fontosnak, mivel amióta ezeknek az intézményeknek a fenntartása és működtetése állami feladat lett, némileg kikerültek az önkormányzat látóköréből. Én azonban nem az az ember vagyok, aki csak papírokból és előterjesztésekből tájékozódik, jobban szeretem a saját szememmel látni a valóságot. Télen kezdtem az intézmények látogatatását, a minap már a negyvennyolcadik helyszínt pipálhattam ki. Már azt is tudom mi lesz a következő lépés: ahogy a pandémia engedi, szeretném ugyanilyen alapossággal bejárni a megyeszékhelyen található szociális és egészségügyi intézményeket is. Egyrészt a területen dolgozóknak érezniük kell, hogy törődünk velük, másrészt pedig csak így körvonalazódhatnak azok a szakmai koncepciók, amik alapján adott esetben helyes döntéseket tudunk hozni.

A humán terület megoszlik ön és a polgármester között. Ez a gyakorlatban is közös munkát jelent?

Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy minden héten egyszer kötelezően leülünk egyeztetni, hanem folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, és ha olyan helyzetről van szó, amit közösen kell megoldani, akkor természetesen mihamarabb találkozunk. A közelmúltban például jelentkezett nálam egy hátrányos helyzetű hölgy, aki tisztességesen dolgozik, és két gyermeket nevel, akik közül az egyik súlyos beteg – el lehet képzelni, hogy anyagilag és lelkileg is milyen nehéz ez egy egyedülálló anyának. Elmondta, hogy rendkívül szorult helyzetbe kerültek, félő, hogy télvíz idején elveszítik az albérletüket. Normális esetben azt mondanánk, hogy nyújtsanak be pályázatot bérlakásra, de egy ilyen krízishelyzetben polgármester úrral egyeztetve igyekszünk mielőbb megoldást találni.

Milyen kötődései vannak Szolnokhoz?

Bár 1982-ben Vásárosnaményban születtem, de már igazi szolnokinak vallom magamat, hiszen életem javarészét itt töltöttem. A Debreceni Egyetem hallgatója voltam, amikor megismerkedtem gyermekeim édesanyjával, aki történetesen szolnoki. Miután mindketten diplomát szereztünk, egy évig Mátészalkán éltünk, de aztán ide költöztünk, és Noémi lányom már itt született. Számomra talán a két folyó, a Tisza és a Zagyva a legkedvesebb, sok más város rengeteget adna ilyen páratlan természeti környezetért. De más családi kötődésem is van, mivel keresztapám itt teljesített katonai szolgálatot katonai szolgálatot és a helyi vasút építésében segédkezett. Ez persze nem ritkaság, hisz Szolnok régebben katonai és iparváros volt, így országszerte sok embernek van valamilyen szolnoki kapcsolódása, pozitív családi története.

Csaknem két éve tölti be az alpolgármesteri tisztséget, hogyan értékeli az elmúlt időszakot?

Tartalmas két évet tudhatok magam mögött, sok munkával és rengeteg pozitív tapasztalattal. Nagyon jó érzés, amikor jönnek a visszajelzések arról, hogy látják: a legjobb tudásom szerint szolgálom a szolnoki lakosokat. Alpolgármesterként és magánemberként is mindig arra törekszem, hogy segítsem a rászorulókat, ez az elhivatottság sok lendületet és energiát ad. De hogy konkrét példát is mondjak: az elmúlt időszak egyik legfontosabb lépése a települési gyógyszertámogatás rendszerének bővítése volt. Kezdeményezésemre több mint 5 millió forinttal emelkedett a keretösszeg, így májustól még többen jogosultak erre a támogatásra. Ezen kívül rengeteg apró, személyes jellegű üggyel keresnek meg az itt élők, amiket a lehetőségeimhez mérten próbálok megoldani, vagy elősegíteni a rendezésüket. Ha olykor van is bennem hiányérzet, az leginkább abból ered, hogy nagyon szűkösek az anyagi forrásaink, illetve a pandémia is okozott némi fennakadást.

Az MSZP helyi szervezetének elnökeként hogyan látja a párt jelenét és jövőjét Szolnokon?

Mivel ma 1 millió 200 ezer magyar vallja baloldalinak magát, az MSZP történelmi esélyt kapott arra, hogy egy modern, 21. századi szociáldemokrata párttá váljon. Óriási igény van arra, hogy baloldali megoldásokat adjunk az egyre nehezebben élő magyar embereknek. A Fidesz-kormány brutális drágaságot szabadított a boltokra és a benzinkutakra, a forint gyengítése miatt a fizetések értéke folyamatosan csökken, a lakások fenntartása is iszonyú terhet jelent, Orbánék padlóra küldték az egészségügyet, a koronavírus-járványra pedig csak kapkodó és megkésett intézkedések születnek. Mindez azt jelzi, hogy a Fidesz-kormány sem a drágaságtól, sem pedig a járványtól nem képes megvédeni az országot. Az egyedüli megoldás a kormányváltás. Az MSZP-nek konkrét és kidolgozott programja van arra, hogy 2022-ben, a Fidesz bukása után mit kell majd tenni. Bízom benne, hogy jövő tavasztól a Márki-Zay Péter vezette többpárti szakértői kormányban az MSZP kormányzati pozícióból mutathatja meg, hogy milyen baloldali értékei vannak.

Ön hogyan látja az ellenzéki összefogást Szolnokon?

Külső szemlélő számára talán úgy tűnhet, hogy az ellenzék pártjai egymással is versenyeznek, de a politika ezzel jár, ráadásul itt most sokféle véleménynek kell összesimulnia. A célunk azonban közös: le kell váltani a Fideszt. Most az a feladatunk, hogy fegyelmezett szövetségként működjünk együtt és megmaradjon az egység. Szolnokon csaknem 25 ezer ellenzéki szavazó volt 2018-ban, míg a Fideszt csupán 17 ezren támogatták – csak épp akkor még nem volt ellenzéki összefogás. Most van. Ez a helyzet azonban nem csak lehetőségekkel, de kötelezettségekkel is jár. A közös ellenzéki jelölt, Sziráki Pál számíthat ránk, a lehető legnagyobb erőbedobással segítjük a győzelmét.

Tegyük fel, hogy nincsenek politikai pártok, nincs véges költségvetés. Mi volna az az egy dolog, amit most azonnal megváltoztatna Szolnokon?

A közlekedési problémákat kellene a lehető leggyorsabban megoldani. Hétköznapokon az araszolás legalább napi 30-60 percet vesz el az autósok életéből, nem is beszélve azokról, akik az agglomerációban élnek. Hétfőtől péntekig reggel fél 9-nél előbb nem szabadulnak fel a város útjai, ami tarthatatlan. A Verseghy Ferenc Gimnáziumban reggel fél 8-kor kezdődik a tanítás, mikor induljon el otthonról például egy szandaszőlősi diák, hogy biztosan időben beérjen? Tudomásul kell venni, hogy egyre nagyobb a motorizáció, és egy autóban általában egy ember ül. Amellett, hogy elpazarolt idő, amit a dugóban ülve töltünk, fontos beszélni a környezeti ártalmakról is. Nem vagyok benne biztos, hogy egy újabb híd, vagy akár kettő önmagában képes lenne orvosolni ezt a helyzetet. Hosszú távon a megoldást szerintem a tömegközlekedés használata, a bérletárak csökkentése, illetve a kerékpározás népszerűsítése és infrastruktúrájának a kiépítése jelentheti.

Czapkó Dorottya

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket