„Kormány- és rendszerváltásra van szükség” – interjú Csányi Tamás országgyűlési képviselővel

Csányi Tamás 1975-ben született Mezőtúron, jelenleg a 23 településből álló Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerület képviselője és parlamenti képviselő. Húsz évig dolgozott pedagógusként Törökszentmiklóson, majd Mezőtúron, ám 2010 óta –mindvégig a Jobbik színeiben- kizárólag a politikával foglalkozik. 

Milyen érzés ellenzékiként politizálni a parlamentben?

Az elmúlt három évben bebizonyosodott számomra, hogy az országgyűlési munka egy ellenzéki képviselő számára szélmalomharcnak tűnik, tudniillik semmilyen javaslatunkat, módosító indítványunkat nem fogadja be a Fidesz. Minden erőmmel a szavazóim érdekeit próbálom képviselni, látom a problémákat és konkrét javaslatokat is teszek a parlamentben, de az eredmény zéró. Egykori ellenfelem, Boldog István szívesen hangoztatja, hogy milliárdokat hozott a választókerületbe, na de ezeknek a pénzeknek a felhasználása sok esetben megkérdőjelezhető: TOP-os pályázatok és haveri cégek beruházásai. Szóval nem könnyű ellenzékiként, leginkább azért vagyunk ott, hogy megmutassuk: mi másként csinálnánk. 

A választókerület képviselőjeként is hasonló falakba ütközik?

Igen, bár itt kicsit összetettebb akadályokkal kell megküzdeni. Például gyakran vádolnak azzal, hogy nem jelenek meg a Mezőtúr és környéki rendezvényeken, de ennek egészen drámai oka van: nem hívnak meg.  Egyes települések polgármesterei kertelés nélkül megüzenték, hogy engem nem láthatnak vendégül, máskülönben a Boldog-féle Fidesz neheztelni fog, ez pedig forrás megvonással jár. A polgármesterek nagyon szeretnének végre szabadon dönteni bizonyos helyi ügyeket illetően, de most ott tartunk, hogy egy kormánypárti választókerületi elnök dönt minden egyes polgármesteri hivatalban dolgozó kinevezéséről. Ez nem fenntartható állapot, az egységes ellenzék egyik legfontosabb feladata lesz a települések szuverenitásának visszaállítása.  Ezért is hangsúlyozom, hogy kormány- és rendszerváltásra van szükség. 

Az Ön által említett kormány- és rendszerváltás égisze alatt milyen változásokra van még szükség?

Az áprilisi választásokat követően az első és legfontosabb lépés a korrupció teljes visszaszorítása, ugyanis az Orbán-féle rendszer a pénzek megfelelő elosztásával működik és ügyeskedik. Az EU-s és egyéb központi költségvetési források elosztása főként lojalitás alapján történik: a számukra megfelelően működő önkormányzatokhoz jut belőle, illetve a haveri cégekhez, mint például a másfél milliárd forintos összberuházást elnyert Profiter Machine Kft., Boldog István kedvenc vállalkozása. Ez a két alkalmazottal működő cég természetesen nem tudja ellátni a rábízott munkát, ezért továbbadja, s szépen sorban mindenki le tudja venni a saját hasznát.  Áprilistól véget kell vetnünk ennek a gyakorlatnak, a már elköltött pénzeknek pedig utána kell járni. Feltétlenül fontosnak tartom a korrupcióellenes ügyészség felállítását, illetve az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, csak így lehetséges a pénzek vándorlásának nyomon követése és a helyzet tisztázása. Van pénz Magyarországon, csak éppen a jelentős része magánzsebekbe vándorolt, vagy olyan beruházások emésztik fel, mint Budapest-Belgrád vasútvonal és a Fudan Egyetem. Az egészségügy és az oktatás rendbetételét már nem is említem, természetesen azokon a területeken is jelentős változásokra van szükség.

Mielőtt politizálni kezdett, húsz évig dolgozott tanárként, mi a véleménye a pedagógussztrájkról?

Több mint húszezer tanár sztrájkolt január 31-én, ezzel megmutatták, hogy nem lehet a végletekig feszíteni a húrt. A szakszervezet jogos követelései már tavaly októberben kérte a pedagógusbérek emelését, de az EMMI-vel történő elhúzódó tárgyalások nem vezetnek sehova, ennek eredménye ez a sztrájk. Egy pályakezdő pedagógus jelenleg minimálbért kap, miközben a Lidlben ennek akár a dupláját is megkereshetné. Ezek az emberek a gyermekeinket tanítják, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban állnak ki a katedrára. 

A Jobbik nemrég petíciót indított a kötelező oltás ellen. Mi a probléma a vakcinával?

Azt gondolom, magánügynek kell lennie, hogy ki veszi fel az oltást és ki nem; mindenki döntse el maga, miután tájékozódott az ügyben. Természetesen biztathatjuk a lakosságot az oltás felvételére, ez helyes és fontos dolog, mivel semmi gond nincsen a vakcinákkal. Viszont úgy látom, hogy az oltás-ügy lassan a vallási fanatizmushoz hasonló indulatokat szül. Az egységes ellenzék kormányra kerülése esetén sem fogja kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltás felvételét. Egyébként én és a családom is átestünk a covidon, nem tagadom, megterhelte a szervezetemet, éppen ezért még nem jött el az oltás ideje, úgy gondolom, hogy még kitart a természetes úton szerzett védettségünk. 

Rengeteg támadás éri az utóbbi időben Márki-Zay Pétert, pedig a kampány hivatalosan el sem kezdődött.

Sőt, szinte csak támadás éri; bár ne felejtsük el, hogy a politika ilyen: sebeket adunk és kapunk. Valóban voltak MZP-nek olyan kijelentései, amiket a Fidesz a szövegkörnyezetből kiemelve félremagyaráz, és azokból gusztustalan reklámokat készít. Ez egy gyűlöletkampány, aminek egyetlen célja van: az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének porba döngölése. Márki-Zay Péter járja az országot, -nemrégen Szolnokon és Törökszentmiklóson is hatalmas tömeg várta őt- és a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek szeretik és támogatják, egyáltalán nem érezhető a média által gerjesztett utálkozás. 

Az Ön választókerületében mik jelentik a legfőbb problémát?

A választókerületem legnagyobb, máig megoldatlan problémája az úthálózat: Mezőtúron és Cibakházan még mindig számtalan sáros út van. Az egészségügyi ellátást, ahogy országosan, úgy helyi szinten is rendbe kell tenni és itt megragadnám az alkalmat, hogy cáfoljam a híreszteléseket miszerint én be akarom záratni a Mezőtúri Kórházat. Épp hogy a Fidesz akarja ezt: megkezdődött az aktív ágyszámok csökkentése és felmerült a Szülészeti Osztály megszüntetése.  A vidéki kórházak folyamatos adósságállományt görgetnek maguk előtt, mivel nincs megfelelő finanszírozási rendszer. Központi döntéssel át kell alakítani az egészségügyi ellátó rendszert, hogy megfelelő forrásokhoz jusson minden intézmény. A megye és a választókerületem másik fontos sarokpontja a minőségi munkahelyek megteremtése, amit ugyancsak a pénzek megfelelő elosztásával, munkahelyteremtő beruházások elősegítésével, adókedvezményekkel és az infrastruktúra kialakításával kell elősegíteni. Az embereknél legyen több pénz, a gazdaság pedig álljon önálló lábakon. Történelmi az esély április 3-án, úgy érzem, ha most nem győzünk, akkor évtizedekig marad a Fidesz. 

Czapkó Dorottya

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket