„Az embereket képviselem a hatalomnál, nem pedig fordítva” – interjú Berényi Gáborral

Berényi Gábor 2019 óta a szolnoki 11-es számú választókerület Jobbik által delegált képviselője, továbbá a párt helyi alapszervezetének frakcióvezetője. 

Ön milyen megfontolásból döntött úgy, hogy politikai pályára lép?

Mindig benne volt a levegőben ez az eshetőség, már egészen fiatalon elkezdett érdekelni a politika és a közélet, ezért középiskolai éveimet a Tiszaparti Gimnázium társadalomtudományi szakán töltöttem. A 2014 és 2018 közötti időszakban a Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottság tagja voltam, az önkormányzati munkát ott kezdtem megismerni alaposabban. Egyébként nem tekintem magam politikusnak, egyszerűen csak a városért és a fiatalokért dolgozom, tudok civilként gondolkodni. Nem elégít ki a sárdobálás, inkább a konstruktív együttműködésben hiszek. Legutóbb a tavaszi színházigazgató-választás apropóján emeltem fel a hangomat. Mint ismeretes, a direktori székbe -némi kötelező színjátékot követően- a helyi Fidesz háttéremberének rokona került. A nagy port   kavart Tiborcz-ügy óta a „vejkóság” egy nagyon érzékeny téma a lakosság körében, ezért ez nálam is kiverte a biztosítékot.

Hogyan lett Önből önkormányzati képviselő és milyen feladatok tartoznak az Ön hatáskörébe?

Amikor 2019-ben megválasztottak a 11-es számú választókerület képviselőjének, éppen a Kodály Zoltán Általános Iskolában dolgoztam, jól ismertem a körzet problémáit, az itt élők pedig ismerték „Gábor bácsit”, az iskolatitkárt, többek között ennek is köszönhetem a győzelmet. Az általam képviselt választókerület viszonylag nagy területen fekszik, egészen a  McDonaldstól a Zagyvaparti sétány egy bizonyos szakaszáig.  Az aszfaltburkolatok kátyúzása, a lombmetszés és a tereprendezés mindenkori feladatok, de ezen kívül bármivel kapcsolatban megkereshetnek és meg is keresnek az itt élők. Ezeket a kéréseket, kérdéseket minden esetben továbbítom az önkormányzat felé és segítek a megoldásban.

Mindezek mellett ellátja az Oktatási, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnöki feladatait. Szolnok 2035-ben megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet, Ön lát reális esélyt a cím elnyerésére?

A bizottság elnökeként szoros munkakapcsolatban állok a Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztályával, az ő meghívásuknak köszönhetően én is részt veszek a kulturális koncepció előkészítésében.  Azt gondolom, hogy reális esély van a cím elnyerésére, de ez pont az a verseny, ahol a részvétel is fontos, mivel a felkészülési időszak rengeteg olyan előnnyel jár, amit kár volna kihagyni.  2035-ig számtalan beruházás megvalósulhat, szeretnénk létrehozni új közösségi tereket és felrázni a helyi közösségeket, ha pedig még nyerünk is, az hab a tortán. A koncepció egyelőre az előkészületi szakaszban van. Első lépésként történt egy átfogó felmérés, ami kisebb-nagyobb szigetekként működő öntevékeny csoportokat, illetve az önkormányzat által szervezett –szűk réteget megmozgató- kulturális eseményeket tárt fel. Ezek mind jelenlévő és értékes dolgok, de az összeköttetés és a konstruktív együttműködés hiányzik. A kulturális koncepció legfontosabb célkitűzése, hogy ezeket a köröket szinergiába hozza.

Tavaly megalakult a szolnoki Könnyűzenei Kollégium. Mik a célkitűzései a közösségnek, Ön hogyan tud hozzájárulni a kezdeményezéshez?

A zene mindig is az életem fontos része volt, több projektben is részt vettem, jelenleg a Calm Spirit és a The Dreamcatchers zenekarokkal dolgozom együtt, tehát a saját bőrömön tapasztalom milyen rögös az út egy induló banda számára. A szolnoki Könnyűzenei Kollégium tavaly alakult azzal a szándékkal, hogy valódi támogatást nyújtson a helyi zenészeknek és audiovizuális művészeknek. Legnagyobb problémának a próbatermek és technikai eszközök hiányát látom, nincs tehetségkutatás és egy olyan támogató közeg, amiből bátran lépnének ki zenész fiataljaink.  Most a legfontosabb hogy találjunk egy olyan jól megközelíthető helyszínt, ahol kevés ráfordítással valósíthatjuk meg az elképzelésinket. A Magyar Rádió régi épülete nem csak mérete és kialakítása, de szigetelt stúdióhelyisége miatt is tökéletes megoldás lenne. A legutóbbi közgyűlésen már szóba került az üres ingatlan további sorsa, szeretném, ha mihamarabb történne az ügyben az előrelépés. 

Külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy túl sok felelősséget vesz a vállára. Hogyan tudja összeegyeztetni a különböző területeket?

Nekem ilyen a személyiségem, civilként és magánemberként is szeretek a legkülönbözőbb témákkal foglalkozni. Főállásban tanár vagyok a Magiszter Gimnáziumban, szabadidőmben pedig szívesen zenélek, és ehhez jön a közéleti tevékenység. Hitelesebbnek tartom magam így, mintha betanult panelszövegek mentén próbálnék megfelelni az elvárásoknak. Egyébként nem lehet különválasztani a képviselői és a bizottsági munkát, hiszen a közgyűlésben felvetődő témák legtöbbje először átmegy a bizottságon és majd aztán kerül a közgyűlés elé. A bizottságban döntünk például a középiskolai ösztöndíjak odaítéléséről, vagy a művésztelep lakásainak nyertes pályázatairól.  

Ön szerint milyen esélyekkel indul a helyi ellenzéki jelölt a jövő évi önkormányzati választásokon?

A Jobbik kezdetektől fogva élen járt a helyi ellenzéki összefogásban. Országos szinten egy sajátos politikai helyzet alakult ki, hiszen a Fidesszel szemben csak erőinket egyesítve tudunk hatékonyan fellépni. Itt Szolnokon a Jobbik és a Demokratikus Koalíció – egyedülálló módon- egy nagyon szoros, bizalmas munkakapcsolatot tudott kialakítani. Néha muszáj elvonatkoztatnunk a pártoktól, nekem például Miskolczi László nem egyenlő a dékás Gyurcsány Ferenccel, nekem ő az a Miskolczi László, akivel tinikoromban együtt pattogtattuk a labdát a kosárpályán. Helyi viszonylatban olyan kérdésekben kell megegyeznünk, ahol nincs helye vitának, hiszen a járdák felújítása, az óvodák támogatása és a játszóterek karbantartása mind közös ügy. Természetesen vannak, akikkel nehezebb az együttműködés, őket nem tartom profinak, inkább politikai kalandoroknak tűnnek, ahol az egyéni érdek felülírja a közérdeket.  Most minden esélyünk megvan a kormányváltásra, hiszen egy olyan közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt mögött tudunk felsorakozni, aki mindannyiunkat képvisel, nincs elkötelezve egyik oldalra sem. Helyi szinten, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. számú választókerületében Sziráki Pál pontosan ugyanilyen, egy civil közösség jelöltje, aki sikeres karriert tudhat maga mögött, van egy saját vállalkozása, ezért azt gondolom, hogy kevésbé korrumpálható.  A munka még csak most kezdődik és a Jobbik továbbra is teljes mellszélességgel támogatja az ellenzéki jelöltet.

Czapkó Dorottya

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket