Az üzemeltetés nem állhat meg – interjú Miskolczi László alpolgármesterrel.

Miskolczi László, Szolnok városüzemeltetésért felelős alpolgármestere kalandos életet tudhat maga mögött.  Élt Torontoban, Londonban, New Jerseyben, Phoenixben, majd visszatért az Alföld közepére és belevetette magát a politikába.  

Mit érdemes tudni Miskolczi Lászlóról?

1977-ben születtem Szolnokon, majd az általános iskolai évek után a Gépipari, Közlekedési Szakközép és Szakképző Iskolában gépjárműtechnikai szerelő képesítést szereztem. Életem igazán izgalmas évei ezután következtek, hiszen három évet töltöttem külföldön, főként Amerikában és Angliában. Dolgoztam farmokon és kertészetben, takarítottam tengerpartot, de dolgoztam luxusszállodában is mint szakács. Végül a szívem haza húzott, el sem tudtam képzelni, hogy máshol telepedjek le, mint Szolnokon. A budapesti Büntetés-végrehajtási Központban tiszthelyettesként végeztem, majd pedig a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának akkreditációs képzésén belül felsőfokú jogi asszisztens végzettséget szereztem. A tudásszomjam mai napig csillapíthatatlan, jelenleg is képzem magam, mivel így tudom legjobban szolgálni a város érdekeit.

Mikor és milyen elhatározásból lépett politikai pályára?

A politika akarva-akaratlanul hatással van az életünkre és ezért muszáj foglalkoznunk vele. Kezdetektől fogva úgy gondoltam, hogy állampolgári kötelességünk elmenni szavazni, hiszen aki nem megy el voksolni, az is behúzza az X-et, csak nem oda ahova ő szerette volna. Tehát nem csak a jelenünket, de a jövőnket is meghatározza a politika. Egészen korán megfogalmazódott bennem az igény, hogy szeretnék tevékenyen részt venni Szolnok ügyeiben, kilépve a fotelforradalmár szerepből.  Először az MSZP-be jelentkeztem, ahol azt ígérték, hogy visszahívnak és megbeszéljük a részleteket, nos, azóta is hívnak… Ennek az apró malőrnek köszönhetően végül az akkor frissen megalakult Demokratikus Koalícióhoz csatlakoztam és kissé naivan elindultam a 2014-es önkormányzati választásokon képviselőjelöltként. Sajnos nem nyertem, amit természetesen kudarcként éltem meg, de eszembe sem jutott feladni a politikával kapcsolatos elképzeléseimet. Maradtam a helyi szervezetnél, 2014 óta pedig a DK választókerületi elnöke vagyok. Egy ütőképes helyi szervezet itt helyben születik meg. Nem elég, ha a választott pártom országosan és központilag stabil, nekünk itt kell építkezni a saját környezetünkben. Azt gondolom, hogy Szolnokon is egy támogatottsági átrendeződés van folyamatban és a DK egy megkerülhetetlen tényezővé vált.

2020. február óta városüzemeltetésért felelős alpolgármesterként tevékenykedik Szolnokon. Milyen feladatok vannak ezen a területen?

A humán ügyek területe megoszlik Szalay Ferenc polgármester és Györfi Mihály alpolgármester között, a fejlesztésekért felelős alpolgármester pedig Fejér Andor. A legnehezebb területet kaptam, hiszen a városüzemeltetés szolgálja leginkább a helyi lakosok életminőségét és biztosítja a város működését. Idetartozik a fák gallyazása, az utak kátyúzása, a közterületek rendben tartása, továbbá a víznyelők tisztítása. Nyakunkon a tél, ezekben a napokban az utak síkosságmentesítésére készülünk.

A feladataim nem érnek véget délután 4 órakor, hiszen az üzemeltetés nem állhat meg.

Az illegális hulladéklerakás, mint minden településen, itt is komoly fejtörést okoz. Például a Véső úti Sporttelep melletti területen felhalmozódott szemétről sok lakossági bejelentést kapunk. Alapvetően ez egy MÁV-hoz tartozó terület, így vagy felszólítjuk a terület tulajdonosát és várunk, vagy az önkormányzat saját költségén elszállíttatja a hulladékot. Én azt gondolom, hogy ezt a problémát hosszútávon kell kezelni, mégpedig az adott helyen egy kamerarendszer kialakításával. Sajnos tapasztalataim szerint ezzel csak átcsoportosítjuk a hulladékot, hiszen később egy kameramentes helyen bukkan fel az illegális szemét. Volt egy ilyen jellegű probléma a Kőrösi út és a Lomb utca sarkán. Egy autógumik cseréjével foglalkozó vállalkozó az éj leple alatt idehordta a használt autógumikat. Ez egy közterület, így az önkormányzat orvosolta a problémát: saját költségén elszállíttatta a gumikat. Két nap sem telt el és ismét hegyekben állt a zöld területen a használt autógumi. Először csak egy „Illegális hulladék lerakása tilos!” táblát helyeztünk ki, de teljesen eredménytelennek bizonyult, így felszereltettünk egy kamerát. A hatás nem maradt el, ez a terület tiszta, viszont több bejelentést is kaptunk, miszerint a város külterületein ismét felbukkant a teherautó és a használt autógumik. Tehát ezek az emberek mindig megtalálják a kiskaput, de ennek ellenére nem adjuk fel a harcot. Ha legalább a lakóövezeteket meg tudnánk tisztítani az illegális szeméttől és a kamerák segítségével fenn is tudnánk tartani ezt az állapotot, akkor már szerintem célt értünk.

Képzeljünk el egy ideális állapotot, ahol nincsen költségvetés, nincsenek akadályok és nincsenek politikai pártok. Ebben az esetben Ön mit változtatna meg a városban?

Ebben az esetben minden a legnagyobb rendben lehetne Szolnokon, és akkor nem lenne szükség a városüzemeltetésre. Viccet félretéve, volnának ötleteim. Habár nem szívesen ütöm bele az orromat más alpolgármester munkájába, de például a szociális problémák engem nagyon megérintenek. Sajnos mai napig nem sikerült megoldani a hajléktalanok helyzetét, szerintem komolyabban bele kéne nyúlni a rendszerbe. Ha annyi pénz lenne, hogy meg sem tudnánk számolni, akkor a másik alpolgármesterrel egyeztetve ezt a feladatot is kipipálhatnánk.

Volt egy kis változás a Szolnoki Többség életében. Hogyan alakul a továbbiakban a helyi ellenzéki összefogás?

A Szolnoki Többség egy brand. A 2019-es önkormányzati választásokon az ellenzéki összefogás jelöltjei összességében nyolcezerrel több szavazatot kaptak, mint a FIDESZ-KDNP jelöltjei. A Demokratikus Koalíció a legutóbbi közgyűlésen bejelentette, hogy a frakció nevéből elhagyja a Szolnoki Többség nevet, a továbbiakban csak Demokratikus Koalíció néven fog működni. De ugyanezt megtette a Jobbik is, ám ez nem azt jelenti, hogy ezek a pártok ne működnének együtt a többi ellenzéki párttal. Sok rosszakarónk próbálja azt kommunikálni, hogy bomlik az ellenzék. Ez nem igaz, az ellenzék egységes, természetesen politikai nézetkülönbségek voltak és lesznek. Azt gondolom, ha most lennének a választások, az ellenzéki összefogás 8-10 ezerrel több szavazatot kapna, mint a kormánypárt jelöltjei, és ez nem azon múlik, hogy milyen név alatt haladunk egy irányba.

Czapkó Dorottya

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket