A korrupció hazaárulás - interjú Szotyori-Lázár Zoltánnal

A korrupció hazaárulás – interjú Szotyori-Lázár ZoltánnalAki az elmúlt években figyelemmel kísérte a szolnoki politikai élet történéseit, annak biztosan ismerősen cseng Szotyori-Lázár Zoltán neve. A Jobbik városi elnöke szerint a jelenlegi kormányt nem lehet szép szavakkal jobb belátásra bírni, ezért a konfrontatív politikában hisz. A civilben ügyvédként praktizáló politikus a tőle megszokható őszinteséggel beszélt a kártékony ellenzéki képviselőkről, a mindent átitató korrupcióról és a Jobbik választási szövetségéről.

Az összefogást megelőzően a Jobbik élesen bírálta a Gyurcsány vezette DK-t, most mégis nagy az egyetértés. Mi az oka ennek a közeledésnek?

Ez esetben azt kell vizsgálni, hogy mi a cél? Van-e olyan fontos, hogy felülírja az egyes pártok ideológiai különbségeit és megszülethessen egy választási szövetség?  A Jobbik liberális pártokkal történő összefogása ez esetben nem arról szól, hogy mit gondolunk a melegházasságról, a nemzetállamokról, vagy az USA-ról. Most a nemzetünk létét veszélyeztető kérdésekről van szó, ez egy előremutató választási szövetség. Meg kell állítani a jogállam lebontását, vissza kell szorítani a korrupciót és helyreállítani a sajtószabadságot. Ezek az alapvetések, illetve az Orbán-kormány elmúlt 12 éves ténykedése éppen elég ahhoz, hogy egy táborba hajtsa az egyébként különböző álláspontot képviselő ellenzéki pártokat.  

Amennyiben ez csak egy választási szövetség, mi várható a közös ellenzéki miniszterelnök győzelmét követően?

A koalíciós kormányzás komoly kihívás lesz, hiszen Magyarországon erre még nem volt példa. Inkább az volt jellemző, hogy egy adott párt leuralta a többit, vagy hasonló eszmék mentén működő két-három pártból álló koalíció kormányzott. Szóval nem igazán van tapasztalatunk abban, hogy egy ilyen sokszínű kormány vezesse az országot. Azt gondolom, hogy az előválasztás sikere és a többéves ellenzéki együttműködés mind azt bizonyítja, hogy a közös kormányzás is működhet. Különösen Márki-Zay Péterrel, aki hiszem, hogy képes lesz összefogni és egy irányba állítani a pártokat.

Magyarországon hosszú évekre visszatekintő hagyománya van a korrupciónak. Hogyan lehetne az emberek gondolkodását megváltoztatni?

A korrupció hazaárulás, hosszútávon pedig káros a nemzetnek, ezért is volna óriási szükség a Hadházy Ákos nevéhez fűződő Korrupcióellenes Hivatalra. Ez egy olyan intézményrendszer lenne, ami összefogja az összes antikorrupciós tevékenységet végző szervezetet és nem csak központilag koordinálná az ügyeket, de helyi szinten is hatékonyan működne. Továbbá a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, kvázi társadalmi programot kell készíteni és már gyerekkorban elkezdeni a nevelést. Ez egy több évtizeden és kormányokon átívelő munka lesz és minden egyes politikai pártnak fel kell mögé sorakoznia.

A Szolnoki Többség egyik motorja volt. Milyen okok vezettek a szövetség felbomlásához?

A Szolnoki Többség széthullásához összetett okok vezettek. A legnagyobb gondot mégis az okozta, hogy a képviselők nagy része nem úgy fogja fel az ellenzékiséget, ahogyan azt a választók elvárják. Egyrészt olyan személyeket engedtünk magunk közé, akik a képviselői hely megszerzése után már nem akartak ellenzéki tevékenységet folytatni, és a NER lebontása helyett inkább azon dolgoztak, hogy részesei lehessenek a korrupt rendszernek. Másrészt a Szolnoki Többséggel elkövettük azt a hibát, hogy két alpolgármestert adtunk a városnak, akik az eredeti tervekkel ellentétben nem az ellenzéket képviselik a városházán, hanem a fideszes városvezetés akaratát közvetítik felénk. Egyelőre még mindig azt látom, hogy ők ketten szerepzavarban vannak, és nem találjá k a megfelelő egyensúlyt. 

Nemrég megkezdődött a kampány, az alpolgármesterek két baloldali párt városi elnökeként is funkcionálnak. Nem lesz kissé nehézkes ezzel a hozzáállással az április 3-ig tartó intenzív időszak?

De, azt hiszem hogy ez a szereptévesztés gátolja őket abban, hogy teljes mellbedobással dolgozzanak az ellenzék áprilisi győzelmén. Bár nem ez lesz a döntő, de nagy lendületet adna a kampánynak, ha ők is 100 %-ig részt vennének a munkában. A 2018-as országgyűlési választásokon láthattuk, hogy az ellenzéki pártok összességében jóval több szavazatot kaptak, mint Kállai Mária; a fideszes körzetek közül az övé az egyik leggyengébb. Úgy látom kellő mennyiségű ellenzéki szavazó is van, most inkább arra kell figyelnünk, hogy okosan logisztikázzunk. A Fidesz úgy próbálja megosztani az ellenzéket, hogy olyan, önmagukat ellenzékinek mondó jelölteket küld a ringbe, akik az ellenzék ekézéséből próbálnak politikai tőkét kovácsolni.  Idetartozik az ISZOM helyi jelöltje Németh Attila, az egykori jobbikos, Csikós Attila és a Mi Hazánk Mozgalom. Gattyán György és Gödény pártját már meg sem említem, ők mind szívességet tesznek a Fidesznek.

Sokan a radikális, szókimondó stílusáról ismerik, bár helyi szinten nem nehéz ezzel kitűnni a többiek közül. Miért vállalja ezt a szerepet?

Alapvetően a Jobbik radikális pártként indult, ebben a közösségben ez a stílus nem minősül extrémnek. Ezt a konfrontatív politikát képviseli például Jakab Péter is, aki a Parlamentben bármikor beleáll Orbán Viktorba. Természetesen kell hozzá egy megalkuvásmentes lelki alkat is: nem futamodok meg a harc és a konfliktusok elől, sőt nem is törekszem a békés megoldásra, ha úgy érzem, hogy másként nem oldható fel egy ellentét. Továbbá a jelenlegi kormány politikája annyira problémás, hogy itt már nem használnak a szép szavak és a finomkodás. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy élvezem a folyamatos támadásokat, de egyik harcot sem bántam meg. Néha elfáradok, olyankor töltekeznem kell. 

A városvezetést is folyamatos kritikával illeti, Ön szerint min kéne változtatni?

Koncepcionális problémákat látok, rossz helyre mennek a pénzek, és a fejlesztési irányok nem megfelelőek. Az elmúlt időszakban iszonyatos mennyiségű pénz áramlott Szolnokra, de ezek a fejlesztések nem az itt élők valós igényeit szolgálják, hanem a Fidesz közeli vállalkozók gyarapodását. A pénzek elosztásával kapcsolatban azt is nagyon nagy problémának tartom, hogy aránytalanul nagy hangsúlyt -és nem feltétlenül jogszerű- támogatást kapnak a versenysportok, miközben a kultúrára alig jut pénz. Amit esetleg mégis kultúrának neveznek, az sokkal inkább egy tömegízlés kiszolgálása. Tragédiának tartom, hogy a megyeszékhelyen nincs egy színvonalas felsőoktatási intézmény. A Szolnoki Főiskolára jóval több pénzt és energiát kellene fordítani, ha azt szeretnénk, hogy ne csak a nevében legyen egyetem. Ezen kívül fontos megemlíteni a helyi munkaerőpiac sajátosságait. Míg korábban a munkanélküliség okozta a legnagyobb gondot, ma az ukrán és román vendégmunkások tömeges érkezése tartja alacsonyan a béreket. Az Ipari Parkban működő külföldi cégek nem azért jöttek ide, hogy jótékonykodjanak, hanem hogy minél olcsóbban tudjanak termelni és minél drágábban tudjanak eladni; a környező országokból érkező olcsó munkaerő pedig mesterségesen lent tartja a magyar munkavállalók munkabéreket.

Esetleges kormányváltás esetén, egy átlagos szolnoki lakost mennyi idő múlva csaphat meg a változás szele?

A kormányváltást követő egy-másfél év biztosan arra megy el, hogy közjogilag rendbe kell tenni az országot, addig radikális, a mindennapjainkat érintő változások sajnos nem jöhetnek. A Fidesz által kiépített mélyállam szétzúzása nem megy egyik pillanatról a másikra, a kulcspozíciókba juttatott embereik feltehetően kormányváltás után is Orbán köreinek érdekeit fogják képviselni. Ezeket a bebetonozott személyeket együttműködésre kell bírni, ellenkező esetben távozniuk kell. Továbbá komoly változást remélek az Európai Ügyészséghez való csatlakozástól, hiszen független Uniós szervek folytathatnának nyomozást a kormánypártban elburjánzó korrupciós ügyekben, amik megbénítják a magyar gazdaságot. Például ilyen a több települést -Szolnokot is- érintő Elios-ügy, amiben ugyan születtek elmarasztaló megállapítások, de a magyar ügyészség érdemben nem cselekszik. 

2024-ben esedékes a szolnoki polgármester választás. Elképzelhető, hogy az ellenzék ez esetben is közös jelöltet indít?

Nem tudom elképzelni, hogy másként legyen. Az ellenzéki pártok között mindig valaki kicsit erősebb, más pedig gyengébb, de ez folyamatosan változik, csak az ellenzék támogatottsága állandó. Ha majd egy választási vereséget követően széthullik a Fidesz, talán lesz egy markánsan kiemelkedő ellenzéki párt, aki az összefogás vezető ereje lehet. Habár jelenleg a DK a legtámogatottabb, de nem elég erős ahhoz, hogy maga alá gyűrje a többieket. 

A közgyűlés Ellenőrző Bizottságának tagjaként van némi rálátása az önkormányzat működésére és pénzügyeire. Mit tapasztal ezen a területen?

Az Ellenőrző Bizottság főleg törvényességi szempontok alapján vizsgálja az önkormányzat működését. Évente két-három ellenőrzést folytatunk gazdasági társaságoknál, vagy önkormányzati részterületeken, különös tekintettel a pénzkezelésre és a jogszabályok betartására. Az elmúlt években két ügyben is sikerült jelentős eredményt elérnem. Az egyik esetben uniós források szabálytalan elköltése miatt vizsgálódtunk, és komoly visszaéléseket tártunk fel egy Széchenyi-lakótelepen megvalósított projekt kapcsolatban, aminek eredményeként vissza kellett fizetni a támogatás összegét az EU-nak. Továbbá az én nevemhez fűződik a Szolnok TV rossz emlékű vezérigazgatójának, Harcsa Bélának a menesztése is. Nemrégiben pedig sor került a Szollak Kft. vagyongazdálkodásának átfogó ellenőrzésére, azon belül is a volt Szanda ABC épületének sorsa érdekelt bennünket, nem hiába… Elég érdekes megállapításokat tettem, amiket majd nyilvánosságra hozok, ha eljön az ideje, de erről egyelőre nem szeretnék többet mondani. Számíthatnak rám a szolnokiak, amit lehet kiderítek, bár ezt nem mindenki nézi jó szemmel. Mivel ez a bizottság is fideszes többséggel működik, nagy erőket mozgatnak meg annak érdekében, hogy az őket személyesen érintő ügyekhez ne legyen hozzáférésem.

Czapkó Dorottya

Legfrissebb hírek

Névtelen terv - 2023-07-27T145237.098

Az Év Madárbarát települése cím elnyerésére hirdet pályázatot az MME

kövess minket