Európa Facebook és Instagram nélkül maradhat?

Írország adatvédelmi hatósága csütörtökön arról tájékoztatta Európa hasonló szervezeteit, hogy korábbi álláspontja mellett kitartva megakadályozza a Facebook-tulajdonos Metát abban, hogy felhasználói adatokat továbbítson Európából az Egyesült Államokba. Az ír hatóság jelenlegi határozattervezete végső soron akár ahhoz is vezethet, hogy a Meta Európában nem teszi majd elérhetővé szolgáltatásait, mindenekelőtt a Facebookot és az Instagramot.

Évek óta tart az összefeszülés az amerikai techóriás és az európai adatvédelmi aktivisták között. A konfliktus 2020 júliusában pörgött fel, amikor az Európai Unió Bírósága érvénytelenítette az EU és az USA közötti adattovábbításnak korábban keretet adó megállapodást, az úgynevezett Privacy Shieldet (adatvédelmi pajzsot). Ezt a döntést a tagállami hatóságoknak kell végrehajtaniuk, a Facebook esetében például az írországinak, mert ott található a cég európai központja.

Az EU – részben korábbi botrányokból okulva – azért semmisítette meg az adatvédelmi pajzsot, mert nem szeretné, hogy az Egyesült Államok megfigyelési szervei esetleg európai állampolgárok adataiban kutakodjanak. Az uniós adatvédelmi szigor erősödésével – például a GDPR 2018-as életbe lépésével – az utóbbi években egyébként is egyre nagyobb adatbiztonsági szakadék nyílt a két kontinens között. Ezt a Meta úgynevezett szabványos szerződési záradékok (SCC-k) használatával hidalta át, de a csütörtöki írországi döntés azt jelenti, hogy a cégnek fel kell hagynia az SCC-kkel. A Meta korábban többször is azzal fenyegetőzött, hogy ha ez bekövetkezik, számos európai szolgáltatása, köztük a Facebook és az Instagram is kivonul az európai piacról.

Idén márciusban Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy elvben megegyeztek egy új transzatlanti adatáramlási megállapodásról. Ez akkor kedvező fejleménynek tűnt, hiszen a megállapodás meghatározná az adatáramlás új kereteit. Viszont azóta jogi szinten megrekedtek a tárgyalások, és a végleges megállapodásra az év vége előtt valószínűleg nem kerül sor.

Az ír adatvédelmi hatóság szerint a többi európai adatvédelmi szervezetnek most egy hónapja van véleményezni a határozattervezetet. A Meta egyelőre visszafogottan, a korábbi fenyegetőzések nélkül kommentálta a történteket: üdvözölte az EU és az Egyesült Államok közti párbeszédet egy új keretrendszer létrehozásáért, viszont az ír határozattervezetről annyit írt, hogy az európai adatvédelmi hatóságok felülvizsgálata még hátravan.

telex.hu

Legfrissebb hírek

teherautó (1)

Súlykorlátozást vezetnek be Szolnok és Jászberény között

kövess minket