A szolnoki ellenzéki pártok tartottak lakossági fórumot

Az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje, Sziráki Pál és az őt támogató pártok helyi és országos vezetői, illetve országgyűlési képviselői tartottak lakossági fórumot csütörtök délután a szolnoki TESZ Székházban.

A fórum résztvevői voltak Varjú László, a DK alelnöke, országgyűlési képviselő, Miskolczi László, a DK szolnoki elnöke, Lukács László a Jobbik képviselője, Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke, Keresztes László az LMP országgyűlési képviselője, Tóth Áron, az LMP megyei elnöke, Lukácsi Katalin, az MMM alelnöke, Daróczi István, a Momentum megyei elnöke és Györfi Mihály, az MSZP szolnoki elnöke.
A fórumon elsőként Sziráki Pál köszöntötte az érdeklődőket és megköszönte az előválasztáson kapott szavazatokat. Elmondta, hogy a fórum legfőbb apropója, hogy a napokban a szolnoki ellenzéki pártok vezetői aláírtak egy közös támogató nyilatkozatot, amivel egyrészt elfogadják az előválasztás eredményét, másrészt pedig ígéretet tesznek arra, hogy a későbbiekben is támogatni fogják a közös jelöltet. Ezt követően címszavakban ismertette a térség megoldandó problémáit, mint például a megye úthálózata, a tömegközlekedés lepusztult állapota és a turizmus teljes hiánya.

-A turizmus sajnos csak jelszavak szintjén van jelen a városban. Az elmúlt 10 év turisztikai célú beruházásainak végösszege már jóval 20 milliárd forint fölött van, beleértve az elhúzódó Tiszaligeti Strandfürdő rekonstrukcióját. Mindezek között egyetlen olyan van, ami megállja a helyét, ez pedig a Reptár, de ez önmagában kevés a szállóvendégek idecsábítására.

Keresztes László elmondta, hogy már megkezdődött az ellenzéki program megalkotása, ahol az úthálózat és a közművek kérdése mellett feltétlen szükséges egyeztetni a helyi jelöltekkel, akik jól ismerik a lokális, orvosolandó problémákat. A legfőbb feladat az önkormányzatok függetlenítése, mivel a Fidesz csak a számára kedves, kormánypárti önkormányzatokat támogatja, ezzel óriási károkat okozva. Szeretnénk kialakítani egy kiszámítható rendszert, ahol az önkormányzatok garantáltan hozzájutnak a fenntartáshoz szükséges forrásokhoz. Varjú László szerint a kétfordulós ellenzéki előválasztás lebonyolítása már önmagában siker, hiszen megtaláltuk a legalkalmasabb jelölteket és rengeteg önkéntes összefogása segítette az –első nap kivételével- zökkenőmentes választást.

Most már nem csak összefogásról beszélhetünk, hanem egységről és kormányváltó erőről, éppen ezért nem szabad hátradőlni, kemény hetek és hónapok következnek, mert végre van remény a változásra és a jogállam visszaállítására – mondta Lukácsi Katalin.

Szotyori-Lázár Zoltán ennél jóval drasztikusabban fogalmazott:                                                                                  
– Talán az eddigi legkeményebb kampány következik, élet-halál harcot fog vívni a Fidesz is, hiszen pontosan tudja, hogy a választási bukás után elszámoltatás fog következni, és sokan közülük börtönben fogják végezni. A Fidesz nem fog az eszközökben válogatni, a Jakab Péter ellen folyó hadjárat még csak a kezdet. A lejárató kampányokon túl megjelentek a magát ellenzékinek hazudó kamupártok is, mint például az ISZOM, a Mi Hazánk Mozgalom és a Polgári Válasz, kérem senki ne dőljön be nekik, itt csak egy ellenzéki összefogás van és azok mi vagyunk.

Az első lakossági felvetésre, miszerint még több fiatal aktivistára volna szükség, a következő választ adta Lukácsi Katalin: 

-Márki-Zay Péter sikere annak is köszönhető, hogy soha nem látott számban jelentek meg a fiatalok a rendezvényeinken és az előválasztáson, olyan csoportok, akik eddig korukból fakadóan egyáltalán nem szavaztak. Megindult egy mozgolódás, szépen lassan feltöltődnek a pártok ifjúsági szervezetei, igazán reményteli a helyzet. Varjú László mindezt kiegészítette azzal, hogy éppen a pártok közös megállapodása volt az, hogy az előválasztáson azok is részt vehettek, akik egyébként majd 2022. tavaszán fogják betölteni a 18. életévüket. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, egy olyan gesztusnak szántuk, ami talán felrázza a fiatalokat és a jövőben is támogatják az ellenzéki összefogást, hiszen az ő jövőjüket építjük.

Lukács László saját bőrén tapasztalhatta milyen nehéz megközelíteni a megyeszékhelyet, hiszen a rossz útviszonyoknak és az esős időnek köszönhetően kisebb késéssel érkezett az eseményre. A látványberuházások helyett talán érdemesebb volna foglalkozni az útviszonyokkal, például az M4-es autópálya építésével, ami úgy nyúlik mint a rétestészta, nem is beszélve az azt körülölelő korrupcióról.
A közel 2 órás lakossági fórumon egyebek mellett még szó volt a Tisza Szálló további sorsáról, a TAO támogatások jogszerűtlenségéről és a város elhúzódó beruházásairól.

Czapkó Dorottya

Legfrissebb hírek

central-0791745314-e1712663681363-1024x576

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

kövess minket